Rozwiąż równanie
Gimbusek: Mam problem z tymi dwoma przykładami, nie wiem jak się za to zabrać

(|x| − 4)(1 − |x|) = 5 oraz |
12x
2 +3x +8| =
12x
2 +3x +8
7 lis 20:42
5-latek: do drugiego Kiedy |x|=x ?
piersze wymnoz naiasy i zobaczysz co dostaniesz
7 lis 20:47
Gimbusek: Drugi ogarnąłem, wyszła mi tożsamość.
Ale tego pierwszego nie wiem, wymnożyłem i nie wiem co dalej
7 lis 20:50
Bizon:
... drugi ... np tak:
| | x2 | |
analizujesz wyrażenie |
| +3x+8 i widzisz ze przyjmuje ono tylko wartości dodatnie |
| | 2 | |
....zatem

?
7 lis 20:50
Gimbusek: no więc x należy do rzeczywistych
a jak pierwszy?
7 lis 20:54
Maslanek: Rozpatrz przypadki, gdy x≥0 i, gdy x<0.
Choćby
7 lis 20:55
Maslanek: Albo wymnóż. Podstaw t=|x| przy założeniu t≥0 (własność modułu) i rozwiąż proste równanie
kwadratowe
7 lis 20:56
Gimbusek: o jeej, jakie to proste było Δ < 0 i jest brak rozwiązań, równanie sprzeczne

dzięki
7 lis 21:00