trochę tego nie rozumiem... dotyczy to funkcji kwadratowej :/
Piotr: sprowadź do postaci ogólnej:
f(x)= −x(x−2)(x+3)
7 lis 20:30
krystek: jest to wielomianowa st 3, wystarczy wymnożyć.
7 lis 20:32
Piotr: trochę sie pomyliłem i przed nawiasem nie ma x

jest tylko − ale postać ogólna jest to f(x)=
ax2+bx2+c i dlatego nie rozumiem... że w jaki sposób mam doprowadzić to takiej postaci?
7 lis 20:40
7 lis 20:41
bezendu:
f(x)=−x(x−2)(x+3)
f(x)=−x(x2+3x−2x−6)
f(x)=−x(x2+x−6)
f(x)=−x3−x2+6x
7 lis 20:42
Piotr: dziękuję bardzo za pomoc w końcu zrozumiałem ten problem

ale trzeba było od razu rozpisać a
się nie denerwować
7 lis 20:47