PLISS
Nati74523: wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość √3 a jego objętośc wynosi
u√3{2} oblicz:
a) długość przekątnej graniastosłupa
b)miarę kata który tworzy przekątną graniastosłupa z krawędzią boczną
7 lis 20:21
Eta:
| | √3 | | √2 | |
H=√3 , V= a2*H ⇒ a2√3= |
| ⇒ a2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
d2 = (
√3)
2+1
2= ... ⇒
d= ....
| | dp | |
sinα= |
| = ........ ⇒ α=....... |
| | d | |
dokończ........
7 lis 20:39
dero2005:

h =
√3
d = a
√2 = 1
D =
√d2 + h2 =
√1 + 3 =
√4 = 2
α = 30
o
7 lis 20:45
Faustyna: Dziekuje jestescie boscy
7 lis 20:52