funkcja kwadratowa
michael234: miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x)=−2x2+bx−c są liczby 1 oraz −3 zatem
A.b+c=2 B.b+c=−10 C.b+c=−2 D.b+c=10
z tyłu książki pisze ze b ale jakby mógł mi to ktoś wytłumaczyć był bym wdzięczny
7 lis 20:11
Saizou :
f(x)=−2(x−1)(x+3)=−2(x2+2x−3)=−2x2−4x+6
b=−4 c=6
−4+6=2
7 lis 20:14
Hajtowy: x=1
−2+b−c
c=b−2
−2+b+b−2
2b=−4
b=−2
−4−4−c=0
−8=c
b+c=−2−8=−10
7 lis 20:14
Hajtowy: O kurde, pomerdałem coś

Saizou db rozwiązał i prościej
7 lis 20:15
Eta:
f(x)=−2(x−x1)(x−x2)
f(x)= −2(x−1)(x+3) = ......... = −2x2−4x+6 ⇒ b= −4 , −c= 6 ⇒ c= −6
to: b+c= −4−6= −10
7 lis 20:17
Eta:
Ejjj
Saizou
7 lis 20:18
Saizou : tak odruchowo przyjąłem że jest +c
7 lis 20:19
Eta:
7 lis 20:19
Eta:
Nie przyjmij tak, .... "odruchowo" na maturze !
7 lis 20:20
michael234: dzięki za wyjaśnienie
7 lis 20:22
Eta:
7 lis 20:24
5-latek: Zaraz Radek napisze
Pani Eta jak straznik Texasu

Pozdrawiam
7 lis 20:27
Radek:
7 lis 20:56