Funkcja
bezendu:
Zbiór rozwiązań równania x3+bx2+bx+1=0 jest dwuelementowy. Znajdź ten zbiór.
Jakieś propozycje ?
7 lis 19:50
Piotr 10: x
3+1=(x+1)(x
2−x+1)...
7 lis 19:51
Saizou : x3+1+bx2+bx=
(x+1)(x2−x+1)+bx(x+1)=
(x+1)(x2+(b−1)x+1)=.... i pomyśl dalej
7 lis 19:53
bezendu:
Ale o co chodzi z tym dwuelementowym zbiorem ?
7 lis 19:53
Piotr 10: Dwuelementowy, czyli, że ma dwa różne rozwiązania czyli, np. x∊{a,b} i a≠b
7 lis 19:53
Saizou :
inaczej mówiąc kiedy równanie
x3+bx2+bx+1=0
ma dwa pierwiastki rzeczywiste
7 lis 19:55
bezendu:
Ok dzięki
7 lis 19:55
Mila:
Podpowiedź.
w(x)=(x−a)2*(x−c)
W(−1)=−1+b−1b+1=0
7 lis 19:55
Saizou : * ma dwa różne pierwiastki
7 lis 19:56
bezendu:
Czyli będzie {−1,1} ?
7 lis 19:59
Piotr 10: Tak
7 lis 20:05
bezendu:
7 lis 20:09
Piotr 10: bezendu masz może pocztę na onet.pl ? Bo hasło nie działa mi, a zmieniałem już kilka razy
i nadal mi pisze komunikat ''Nieprawidłowe hasło''. Nie wiem co się dzieję
7 lis 20:10
bezendu: Tak mam konto na onecie

A wpisałeś jak zakładałeś e−mail ''pomocniczy'' na który ma Ci wysłać
hasło jak byś zapomniał ?
7 lis 20:23
Piotr 10: Nie pamiętam, zakładałem te konto 7 lat temu. Pamiętałem odpowiedź na pytanie i odpowiedziałem,
dałem nowe hasło i wszystko ok. I wpisuje nowe hasło i dalej ten sam komunikat : /
7 lis 20:25
7 lis 20:26
Piotr 10: Tak tutaj
7 lis 20:31
bezendu: to jak to nie pomogło to nie wiem
7 lis 20:32
Piotr 10: Wchodzę teraz na onet.pl klikam poczta i o to komunikat
"
Awaria
Z powodu awarii usługa jest chwilowo niedostępna.
Znamy już przyczynę, usuniemy ją najszybciej jak to możliwe.
Przepraszamy za niedogodności.
"
Taa jasne ...
7 lis 20:33
bezendu:
7 lis 20:36