Dane sa:
P(ADC)=54 i P(DBC)=96 (nieproporcjonalnie na rysunku, przepraszam)
Oblicz dlugosci wszystkich bokow w tym trojkacie (a, b, x, c−x)
Na razie doszedlem do tego, ze k=4/3 (pierwiastek z 96/64).
x*h/2=54 i (c−x)*h/2=96
Co dalej z tym zrobic?
54+96=150
| b | ||
ΔADC∼ΔCDB w skali | ||
| a |
| b | 54 | |||
( | )2= | ⇔ | ||
| a | 96 |
| b | 3 | 3 | ||||
k= | = | ⇔4b=3a⇔b= | a | |||
| a | 4 | 4 |
| 1 | ||
PΔABC= | a*b=150⇔ | |
| 2 |
| 3 | ||
a* | a=300 | |
| 4 |
| 3 | ||
b= | *20=15 | |
| 4 |
| 1 | |
*c*h=150 | |
| 2 |
bo też już miałam pisać rozwiązanie
Dzieki za pomoc. Mam jeszcze jedno zadanie za ktore nie wiem jak sie zabrac.
Łódka zbliża się do mostu ze stałą prędkością. W pewnym momencie z łódki widać most pod kątem
20°. Po upływie 10minut widać go pod kątem 30°. Po jakim czasie od tej chwili łódka dopłynie
do mostu?
α=200, β=300
| t | t | |||
ctgβ= | ⇒v= | |||
| v | ctgβ |
| t+10 | t+10 | |||
ctgα= | ⇒v= | |||
| v | ctgα |
| t | t+10 | ||
= | |||
| ctgβ | ctgα |