Ambitni!
Paulina: Generalnie mam do rozwiązania zadanie dla ambitnych, którego sama jakoś nie potrafię
rozwiązać

Znajdzie się ktoś tu taki? A więc...
Dobra, zartowałam, ale może więcej osób wejdzie i mi odpowie

Jestem ciołkiem z matmy,a
matura wtym roku

Zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej wyrażenie
a) |x−2|+|x−1|, gdy x∊(−∞,0)
b) |x+3|−2|x−2|, gdy x∊<−3,2>
I tu jest moje pytanie: w pierwszym przykładzie muszę zmienić znaki w całym przykładzie, aby
pozbyć się wartości bezwzględnej, a przykładzie b) znaki musze zmienić przy |x−2| i to będzie
|−x+2|, od czego to zależy, kiedy zmieniam znak, a kiedy nie? Pomoże ktoś, jeśli tak będę
wdzięczna
7 lis 19:27
Paulina:
7 lis 19:47
Ratarcia: kiedy to co w module jest ujemne zmieniasz znaki na przeciwne.
7 lis 19:56
5-latek: Ogolnie to sie robi tak
wezmy ten 1 przedzial wybierzmy sobie jakakolwiek liczbe z tego przedzialu np x=−10 i teraz
wezmy sobie |x−2| w miejsce x wstawiamy −10 i mamy |−10−2|=|−12| wyszlo to co w module
ujemne wiec zgodnie z tym z ewartowc bezwzgledna nie moze byc ujemna zmieniamy znak opuszcajac
wartosc bezwzgledna czyli |−12|=−(−12)=12
WObec tego dla x nalezy (−oo, 0) |x−2|=−(x−2)=−x+2=2−x .. Staraj sie nie brac do liczenia licz
z kran cow przedzialu
To teraz opusz te wartosci bezwzgledne dla b) to sie sprwadzi
7 lis 19:59
Paulina: ale jak mam przykład
√x2+10x+25 −
√4x2 dla x<−5 to dlaczego w tym znaki też muszę
pozmieniać? Według mnie to wyjdzie dodatanie
7 lis 19:59
Paulina: 5−latek! dzięki!
7 lis 20:00
5-latek: W tym ostatnim pprzykladzie korzystasz ze wzoru √x2=|x|
i zobacz teraz x2+10x+25=(x+5)2 ze wzoru skroconego nozenia (a+b)2=a2+2ab+b2
to √(x+5)2 zgodnie z tym wzorem =|x+5|
teraz √4x2=√4*√x2=2*|x| bp √x2=|x|
Teraz to wyrazenie mozemy zapisac tak
|x+5|−2|x| traz policz to dla x<−5 czyli dla xnalezy (−oo, −5) i policz to teraz
7 lis 20:08
Paulina: Jesteś wielki! Dzięki


!
7 lis 20:10
Mateusz: Znaki zmieniasz wtedy gdy wartość wyrażenia w wartości bezwzględnej jest w danym przedziale
ujemna.
a) −x+2−x+1 tak jak napisałaś poprostu zmieniasz znaki, ponieważ w przedziale x∊(−∞,0)
wartość wyrażeń w wartościach bezwzględnych jest ujemna (x−2<0 i x−1<0)
b) x+3−2(−x+2) w pierwszym nie zmieniasz znaków,ponieważ w przedziale x∊<−3,2> wyrażenie w
wartości bezwzględnej jest większe lub równe zeru (x+3≥0) w drugim zmieniasz znaki ponieważ
wyrażenie w wartości bezwzględnej jest mniejsze lub równe zeru, a dla zera jest obojętne czy
zmieniamy znak czy nie gdyż zero nie jest ani dodatnie ani ujemne (x−2≤0)
7 lis 20:24
Paulina: Dzięki Mateusz
8 lis 08:13