matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
ejusia:
oblicz a)2√12−√27 b)(3√2+5)
2
c)(2−3√3)(2+3√3)
7 lis 19:14
dero2005:
2
√
12
−
√
27
= 2*2
√
3
− 3
√
3
=
√
3
√
a*b
=
√
a
*
√
b
(3
√
2
+5)
2
= 18 + 30
√
2
+ 25 = 43 + 30
√
2
(a+b)
2
= a
2
+ 2ab + b
2
(2−3
√
3
)(2+3
√
3
) = 4 − 27 = −23
(a+b)(a−b) = a
2
− b
2
7 lis 19:31