Liczby 3,a,b....
1!: Liczby 3,a,b,2187 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Stąd wynika, że:
a)a*b=2187
b)b2=2187*a
c)a2+b2<60000
Ja robiłem to tak:
b3=a
2187a=b
6561b=b/*b
6561=b2
czyli b1=81
lub b2=−81 ale jak to się zaraz okaże nie ma znaczenia
a1=27 dla b1=81
a2=−27 dla b2=−81
i rozpatrując ten wynik starałem się odpowiedzieć na te pytania, dałem A i C jako odpowiedzi
dobre, ale jednak nie są dobre. Proszę o pomoc
7 lis 19:00
1!: ?
7 lis 19:33
Bizon:
... a w tym zadaniu nie masz nic do roboty ... musisz tylko sprawdzić
podstawową zależność w ciągu geometrycznym
an2=an−1*an+1
7 lis 19:38
Eta:
3,a,b, 2187
a4
a1=3 , a4= 2187
= q3 ⇒ q3= 729 ⇒ q=9
a1
a= 3*9=27 , b= 3*92= 243
to : a) a*b= 6561 −−− takiej odp nie masz
dokończ teraz samodzielnie
7 lis 19:41
1!: ok, teraz tak patrze, że mi straszne głupoty wychodziły a=27 lub −27 a to są bzdury dziękii