siła tarcia
Madzik: Kulka z plasteliny o masie 10 dag poruszająca się z szybkością 10 m/s uderza w nieruchomy wózek
o masie 0,4 kg i przykleja się do niego. Oblicz czas po którym wózek z plastelinową kulką
zatrzyma się, i drogę, jaką przebędzie ona do chwili zatrzymania. Przyjmij, że współczynnik
tarcia kółek wózka o podłoże jest równy 0,25.
7 lis 18:53
Madzik: up
7 lis 20:09
daras: Oblicz predkość poczatkową wózka z ZZP
7 lis 20:11
daras: ZZP=zasada zachowania pedu
a potem zastosuj wzór na drogę w ruchu jednostajnie opóźnionym, a=fg, Vk =0
7 lis 20:12
Madzik: Prędkość obliczyłam, wynosi V=2 ms, tylko dalej sie gubie...jest wzór na droge, mamy w nim
niewiadome s i t (pod a możemy podstawić Vo/t), jak je obliczyć z tego wzoru?
7 lis 20:37
daras: 0=V−at
rozwiąż ten układ r−ń podstawiając zamiast a=fg, tak jak mówiłem
8 lis 10:46
daras: GG:2489859
| | v | | v | |
z drugiego: t= |
| = |
| =0,8 s |
| | a | | fg | |
| | v2 | | v2 | |
podstaw do pierwszego s = |
| = |
| = 0,8 m |
| | 2a | | 2fg | |
8 lis 10:51
Madzik: Wczoraj posiedziałam nad tym dłużej i już doszłam do wyniku, ale dzieki!
8 lis 16:35