Wyznacz wszystkie warunki parametru m
wajdzik: | | 1 | |
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= |
| . Wyznacz wszystkie warunki |
| | √mx2+2mx+5 | |
parametru m, dla których dziedziną tej funkcji jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
x∊R:mx
2+2mx+5>0
dla m≠0 daje warunki:
{m>0
{Δ<0
Δ=4m
2−20m<0
4m
2−20m<0
m∊(0,5) zgadza się? Nawiasy obustronnie otwarte.
W odpowiedziach jednak jest x∊<0,5)
Popełniłem gdzieś błąd
7 lis 18:22
Piotr 10: Rozpatrz co będzie się działo gdy m=0
7 lis 18:23
7 lis 18:25
wajdzik: Więc 0 należy.
7 lis 18:25
Piotr 10: gdy m=0, to wyrażenie podpierwiastkowe jest równe 5 a zatem jest większe od zera. Czyli m=0 też
wlicza się do rozwiązania
7 lis 18:25
Piotr 10: Zawsze warto sprawdzić co się dzieje gdy przy x2 jest parametr m
7 lis 18:27
wajdzik: ok, będę pamiętać.
7 lis 18:31