Pomocy
ejusia: dana jest funkcja liniowa y=2x−3. Napisz wzór funkcji równoległej i prostopadłej do danej i
przechodzącej przez punkt A(−4,1)
7 lis 18:17
dero2005:
a = 2
ar = 2
yr = 2(x+4)+1 = 2x + 9
ap = −12
yp = −12(x + 4)+1 = −12x − 1
7 lis 18:21
PW: "funkcja równoległa do danej" to niepoprawne sformułowanie.
Dwie funkcje liniowe mają równoległe wykresy wtedy i tylko wtedy, gdy mają jednakowe
współczynniki kierunkowe, a więc szukana funkcja jest określona wzorem
(1) y = 2x +b.
Współczynnik b znajdziemy podstawiając do (1) współrzędne punktu A:
1 = 2•(−4) +b
b = 9.
Odp. y = 2x +9.
Dla funkcji o wykresach prostopadłych też jest twierdzenie wiążące prostopadłość i
współczynniki kierunkowe.
7 lis 18:26
ejusia: "dana jest funkcja liniowa y=2x−3"
"Napisz wzór funkcji równoległej i prostopadłej do danej "
tak mam napisane
7 lis 18:33