Zadanie z pierwiastkiem:)
Blue: Oblicz. Nie korzystaj z kalkulatora:
√7*8*9*10+1
P{100*101*102*103+1}
Jak to zrobić bez kalkulatora

Obok mam takie stwierdzenie:
Iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych powiększony o 1 jest kwadratem liczby naturalnej:
np. 1*2*3*4+1 = 25 = 5
2
7 lis 18:00
ZKS:
n(n + 1)(n + 2)(n + 3) + 1 = (n2 + 3n + 1)2
7 lis 18:06
ZKS:
7 * 8 * 9 * 10 + 1 = 7 * (7 + 3) * (7 + 1) * (7 + 2) + 1 =
(72 + 3 * 7)(72 + 3 * 7 + 2) + 1 =
(72 + 3 * 7 + 1 − 1)(72 + 3 * 7 + 1 + 1) + 1 =
(72 + 3 * 7 + 1)2 − 1 + 1 = (72 + 3 * 7 + 1)2
Wykorzystany wzór (a − b)(a + b) = a2 − b2.
7 lis 18:23
Blue: O jejku.... Nie ma jakiegoś prostszego sposobu?
7 lis 18:32