Wykaż, że..
Blue: Niech w(n) = n(n+1)(n+2)(n+3) +1
a) Wykaż, że w(n) = (n(n+3)+1)
2
Wymnożyłam po prostu pierwsze wyrażenie i wyszło mi n
4+6n
3+11n
2+6n+1.
Drugie wyrażanie rozpisałam jako (n
2+3n+1)(n
2+3n+1) i wymnożyłam.... Wyszedł mi ten sam
wynik, co po wymnożeniu pierwszego wyrażenia.
Czy takie wykazanie wystarczy

?
7 lis 17:53
pigor: ...np. tak :
n(n+1)(n+2)(n+3)+1= n(n+3)* (n+1)(n+2)+1= n(n+3) (n
+3n+2)+1=
= n(n+3) {n(n+3)+2)+1= n(n+3))
2+2n(n+3)*1+1
2=
(n(n+3)+1)2. c.n.w.
7 lis 18:16
Blue: ale czy mój dowód też jest poprawny
7 lis 18:33
pigor: ... , powiem tak,

jeśli jesteś na etapie działań na wyrażeniach algebraicznych to może być,
ale
jeśli na etapie np. : co to jest twierdzenie, czyli implikacji zdań p ⇒ q, to NIE,
ale może mądrzejsi np. nauczciel−e(ki) się w tym temacie wypowiedzą . ...
7 lis 19:25