rozwiąz nierównośc:
jerey: rozwiąz nierównośc:
2x
5−x
4−2x
3+x
2−4x+2<0
policzyłem, wyszlo ze x∊(−
∞,−1) ∪ (
12,2) w odpowiedziach jest inaczej

moze mi to ktos
rozpisać? bo nie wiem w którym miejscu robie błąd.
x
4+2x
3+5x
2+4x−12>0
7 lis 17:40
Kaja: x4(2x−1)−x2(2x−1)−2(2x−1)<0
(2x−1)(x4−x2−2)<0
(2x−1)(x4−2x2+x2−2)<0
(2x−1)[x2(x2−2)+(x2−2)]<0
(2x−1)(x2+1)(x2−2)<0 /:(x2+1)
(2x−1)(x−√2)(x+√2)<0
x∊(−∞;−√2)∪(12;+√2)
7 lis 17:45
jerey: to samo z przykładem x
4−9x
2+4x+12≤0
wychodzi mi przediał x∊<3,+
∞)
7 lis 17:45
jerey: ahh, robiłem jak ja mogłem tam nie zauważyc, ze da sie to jeszcze rozłozyc
7 lis 17:46
Kaja: x2(x2−9)+4(x+3)≤0
x2(x−3)(x+3)+4(x+3)≤0
(x+3)[x3−3x2+4]≤0
(x+3)[x3−2x2−x2+4]≤0
(x+3)[x2(x−2)−(x2−4)]≤0
(x+3)[x2(x−2)−(x−2)(x+2)]≤0
(x+3)(x−2)(x2−x−2)≤0
rozłóż jeszce ten ostatni nawias i dokończ
7 lis 17:49
jerey: (x+3)(x−2)(x2−2x+x−2)=x(x−2)(x−2)=(x+3)(x−2)(x−2)(x+1)=(x+3)(x−2)2(x+1)?
7 lis 18:06