Suma wyrazów ciągu
1!: Suma wyrazów ciągu geometrycznego zbieżnego wynosi 32,a suma jego wyrazów o
wskaźnikach nieparzystych jest równa 1. Wówczas pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu
wynosi? Co to są te wskaźniki nieparzyste?
7 lis 17:20
1!: ma ktoś jakiś pomysł?
7 lis 17:42
Bizon:
a1, a3, a5 ...
7 lis 17:46
7 lis 17:49
1!: dlaczego przy 1=... jest q2
7 lis 18:11
Bizon:
a jaki jest ten drugi ciąg

?
7 lis 18:15
1!: czyli rozumiem że ten o wskaźnikach nieparzystych tak się po prostu zapisuje. Mam:
2a
1=3−3q
a
1=1−q
2 proszę o dalsze obliczenia
7 lis 18:24
1!:
7 lis 18:41
Bizon:
masz ciąg geometryczny a1, a2, a3, a4, a5, a6 ...
czyli a1, a1q, a1q2, a1q3 a1q4, a1q5
to zauważ, że ciąg a1, a3, a5, a7 ... możesz zapisać jako ciąg o geometryczny gdzie
jego iloraz jest q2
7 lis 18:53
1!: rozumiem

mógłbym prosić jeszcze o dalsze obliczenia?
7 lis 19:14
Bizon:
... no daruj ... masz prosty układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi ...
7 lis 19:17
1!: 3−3q==2(1−q2)
3−3q=2−2q2
Δ=1
x1=1
x2=12
na podstawie czego wykluczyć jedno rozwiązanie? wiem, że ma być to 12 ale dlaczego akurat
ono.
7 lis 19:29
Bizon:
... to nie x
1, x
2 .... tylko q
1, q
2
dla q=1 miałbyś ciąg stały
... a swoją drogą to pytają o a
1 −
7 lis 19:34
Bizon:
oczywiście miało być q1, q2
7 lis 19:34
1!: no tak machnąłem się w obliczeniach dzięki wielkie
7 lis 19:57