Proszę o pomoc !
Lima: Rozwiąż układ równań
y=(x+3)2 −(x−2)2
4*(5x)=(y+1)2=(y+1)2−(y−1)(y+1)
7 lis 17:13
Kaja: y=x2+6x+9−x2+4x−4
y=10x+5
teraz za y podstaw 10x+5 do drugiego równania i rozwiąż
7 lis 17:18
Lima: dzięki
7 lis 17:23
Lima: mogę tutaj jeszcze jedno napisać zadanie ?
7 lis 17:23
Kaja: no to pisz
7 lis 17:24
Lima: Rozwiązaniem układu równań
∫n(+2)x=y=5−m),
∫4x+(0,5n+2)y=1−m jest para liczb x=−1 y=2 Znajdź liczby n i m ?
7 lis 17:27
Lima: ma być tak sorki (n+2)
7 lis 17:28
Kaja: podstaw za x liczbę −1 do tych równań, a za y podstaw 2.
7 lis 17:28
Lima: (n+2)*(−1)+2=5−m
4*(−1)+(0,5n+2)*2=1−m
7 lis 17:32
Kaja: to teraz powymnażaj nawiasy w jednym i w drugim równaniu
7 lis 17:33
Lima: −n−2+2=5−m
−4+2,5n+4=1−m
dobrze ?
7 lis 17:36
Kaja: 0,5*2=1 (patrz drugie równanie)
7 lis 17:40
Kaja: a teraz poupraszczaj, czyli co się da do siebie dodać (odjąć) to dodaj (odejmij).
7 lis 17:41
Lima: to w pierwszym mam tak −n −2 +2 redukcja czyli 0 czyli zostaje −n=5−m
w drugim równaniu zostaje mi 2,5n=1−m
∫ −n=5−m
∫2,5n=1−m
7 lis 17:47
Kaja: ale to drugie jest źle.
−4+n+4=1−m
n=1−m
7 lis 17:51
Lima: dla czego źle ?
7 lis 17:58
Lima: jak sama mówiłaś nawias to co się stało z tym 2,5n ?
7 lis 17:59