procenty
ala: wyznacz liczbę której 16% jest liczbą o 9 mniejszą niż 33 i jedna trzecia% liczby 630
7 lis 16:49
krystek:
1
16%x+9=33
%630 i wylicz
3
7 lis 16:52
Patryk:
14 paź 19:40
getin:
zakręcone zadanie, pewnie z podstawówki sztucznie nadmuchane i podrasowane nienaturalnie
x − szukana liczba
16%*x = 0,16x to szesnaście procent liczby x
1
1
33
% liczby 630 =
*630 = 210
3
3
liczba o 9 mniejsza niż 210 to 201
teraz treść zadania brzmi:
wyznacz liczbę której 16% jest liczbą 201
16%*x = 201
0,16x = 201 |*100
16x = 20100 || 16