Oblicz:
Tomek: sin(2arccos(35))
7 lis 16:02
Tomek: Potrafi ktoś to zrobić?
7 lis 23:05
liza: 2arccos 35= y
sin y= ?
arccos 35 = y2
cos y2= 35
cos2 y2 = 925
sin2 y2 = 1 − cos2 y2 = 1625
sin y2= 45
sin 2α = 2 sinα *cos α
sin y= 2 * sin y2 * cos y2 = ..
7 lis 23:21
Mila:
| | 3 | |
Tam nie może być |
| bo dziedziną funkcji |
| | 2 | |
f(x)=arccosx jest <−1,1>
7 lis 23:21
liza: Jakie 32 ?
7 lis 23:23
7 lis 23:23
Tomek: 3/5 tam jest
7 lis 23:25
Liza: no to sie zgadza
7 lis 23:27
Tomek: Nie rozumiem tego ostatniego. Co się stało z siny2? jak to przekształciłaś?
7 lis 23:30
Liza: według wzoru trygonometrycznego na podwojoną wartosc kata ktory napisalam w przedostatniej
linijce
7 lis 23:31
Mila:
Oznaczamy :
| | 3 | | π | |
arccos |
| =α i α∊(0, |
| ) |
| | 5 | | 2 | |
| | 3 | | 4 | |
wtedy cos α= |
| i sin α>0 ⇔sinα=√1−(3/5)2= |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 24 | |
sin(2arccos |
| )=sin2α=2 sinα*cosα=2* |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 25 | |
7 lis 23:33
Liza: Mila, a umiesz metryki?
7 lis 23:34
Tomek: Ok dzięki wielkie
7 lis 23:37
Mila:
O metrykach mam bardzo blade pojęcie, zapomniałam.
7 lis 23:41