Wyznacz dziedzinę funkcji
Katherine: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= √−x2+4x+1
7 lis 16:00
Radek:
−x2+4x+1≥0
dalej prosto już ?
7 lis 16:02
Hajtowy: −x
2+4x+1 ≠ 0
Δ=16+4=20
√Δ=2
√5
D=R−{2+
√5 ; 2−
√5}
7 lis 16:02
Radek:
Hajtowy chyba się Ci coś pomyliło
7 lis 16:03
Katherine: Dziękuję

Nie umiałam tego rozwiązać tylko z jednego powodu... ten cholerny pierwiastek
7 lis 16:04
Radek:
Rozwiązanie podane przez Hajtowy jest błędne
7 lis 16:06
krystek: Radek prawidłowo zapisał warunek!
7 lis 16:06
Hajtowy:

Radek, masz racje

−x
2+4x+1 ≥ 0
Za szybko pisane

To co na różowo to rozwiązanie
7 lis 16:08
Katherine: Zorientowałam się po twoim komentarzu Radek. Dzięki, że zauważyłeś. Pamiętam, że kiedyś robiłam
coś podobnego, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć
7 lis 16:09
krystek: ok
7 lis 16:09