Rozwiązaniem równania
1!: Rozwiązaniem równania: (2x+1)+(2x+4)+...+(2x+28)=155 jest:
a) x=1
b)x=12
c) 6x=−12
Zacząłem to rozwiązywać tak:
r=3
a1=2x+1
Sn=a1+an2*n
310=(4x+2+3n−3)*n
3n2+n(4x−1)−310=0
Delta=16x2−8x+3721
x1=−16x2+4x−37206
x2=16x2−12x+37226
Co dalej?
7 lis 14:58
krystek: wylicz ilość wyrazów ze wzoru na an=a1+(n−1)*r
7 lis 15:18
1!: wyszło mi an=2x+3n−2 i nie wiem co dalej
7 lis 15:22
krystek: przecież an=2x+28
7 lis 15:32
krystek: 2x+28=2x+1+(n−1)*3
7 lis 15:33
1!: no właśnie i z 2x+1+(n−1)*3 masz 2x+1+3(n−1)=3n+2x−2. Nie rozumiem twoich obliczeń.
7 lis 15:37
1!:
7 lis 15:40
krystek: 28=1+3n−3
3n=30
n=10 i teraz licz Sn=
7 lis 15:47
1!: S10=2x+1+2x+282*10=4x+292*10=20x+145=0 czyli x=−7,5, ale takiej odp nie ma
7 lis 15:55
1!: S10=.. miało być
7 lis 15:55
1!: zapomniałem dodać tego 155 bo przecież tyle równa się ten ciąg. x=
12 dziękuje

bardzo
7 lis 15:57
krystek: Uważnie licz!
7 lis 16:05