mam problem z zadaniem:
funkcja kwadratowa f ma 2 miejsca zerowe xx, x2 takie że x1*x2=−12. da x =0,5 f przyjmuje
największą wartość równą 3,0625. napisz wzór funkcji w postaci ogólnej.
wiem, że a<0, 3,0625 to q, a 0,5 to p i że Δ>0i jak dalej to rozwiązać?
| c | ||
x1x2= | =−12 | |
| a |
| b | 1 | |||
− | = | |||
| 2a | 2 |
| 1 | ||
0,5= | ||
| 2 |
| 49 | ||
3,0625= | ||
| 16 |
| 1 | 1 | 49 | ||||
a*( | )2−a* | −12a= | ||||
| 2 | 2 | 16 |
| 1 | 25 | 49 | |||
a− | a= | ||||
| 4 | 2 | 16 |
| 49 | 49 | |||
− | a= | |||
| 16 | 16 |