rze
Wiolllkaa: Liczbę (1−√3)3 zapisz w postaci a√b+c gdzie a,b,c s a l całkowitymi.
2.Liczbę 2p3−1−1p3+1 zapisz w postaci a+b√c, gdzie a,b,c są liczbami wymiernymi
w 2 zdaniu literka p oznacza pierwiastek z 3
7 lis 12:54
irena_1:
(1−√3)3=13−3*12*√3+3*1*(√3)2−(√3)3=
=1−3√3+9−3√3=10−6√3
7 lis 12:58
irena_1:
| 2 | | 1 | | 2(√3+1)−(√3−1) | |
| − |
| = |
| = |
| √3−1 | | √3+1 | | 3−1 | |
| | 2√3+2−√3+1 | | √3+3 | | 1 | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| √3+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
7 lis 13:00
Wiolllkaa: baardzo dziękuje
7 lis 13:06