Pomocy.
paulina96: 1. P(x)=2x2−3x+6
Q(x)=x3−3x2−x−4
R(x)=3x−1
Znajdź wielomian:
a) W(x)=2P(x)−Q(x)
b) T(x)=Q(x)R(x)
7 lis 12:22
7 lis 12:25
wredulus_pospolitus:
no to podstaw
2*(wielomian P(x) ) − (wielomian Q(x) ) i normalnie mnóż, odejmuj ... tak jak to się robi
po prostu musisz podstawić w miejsce symbolu P(x) postać tego wielomianu (czyt. 'to co masz po
znaku =')
7 lis 12:25
paulina96: a) W(x)=2(2x2−3x+6)−(x3−3x2−x−4)
W(x)=4x2−6x+12−x3+3x2+x+4=−x3+7x2−5x+16
−(−1)3+7(−1)2−5(−1)+16=1+7+5+16=29
Dobrze?
7 lis 12:55
paulina96: Sorry, przedostatni wers to pomyłka.
7 lis 13:00
5-latek: Dobrze
Teraz licz b) czyli (x3−3x2−x−4)(3x−1) = licz
7 lis 13:51