Indukcja
Roudin: Pokazac ze 41|5*72(n+1)+23n
7 lis 12:08
wredulus_pospolitus:
no to lecisz indukcją matematyczną
1) n=1
.......
2) n=k
(przepisujesz zmieniając indeks z n na k)
3) n = k+1
(przepisujesz zmieniając indeks z n na k+1 i wykazujesz że jest to prawdą korzystając z (2) )
7 lis 12:10
Roudin: eh sorry tam powinno byc 72(n+1)+23n
7 lis 12:10
wredulus_pospolitus:
bez różnicy
a poszukaj na forum ... chyba nawet dokładnie to zadanie bylo stosunkowo niedawno
7 lis 12:12
Roudin: no wlasnie ja tak robie i wychodzi mi zejakies 41p*7+2
3k no i nie wiem co zle robie

bo
2
3k napewno nie dzieli sie przez 41
7 lis 12:12
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak robisz ... sprawdzimy, poprawimy, naprowadzimy
7 lis 12:21
Roudin: Tamtej kartki nie moge znalesc ale mam tutaj tez cos zle...
5*72(n+2)+23n+3=5*49*72(n+1)+23n*8=(72(n+1)+23n)*49*5−2
3n*237=41*p−237*23n co tutaj jest zle :<
7 lis 12:36