zadanie
desp: Zbadaj parzystość, nieparzystość funkcji, podaj dziedzinę i przeciwdziedzinę funkcji, zbadaj
czy jest suriekcja bijekcja czy iniekcją :
f(x)=x4 − 4 x2.
7 lis 12:06
wredulus_pospolitus:
i problem polega na

słowa: suriekcja bijekcja czy iniekcją sugerują że autor jest na studia ... więc drogi
studencie − badanie parzystości/nieparzystości funkcji to jest poziom liceum (daj Boże żeby
nie było to dopiero w III klasie LO), dziedzina funkcji to zapewne poziom gimnazjum,
przeciwdziedzina to także poziom gimnazjum (tam nazywana zbiorem wartości)
7 lis 12:09
desp: czyli :
D(f)=R a przeciw dziedzina to R(f)=R
nie jest różnowartościowa, jest suriekcją
funkcja jest parzysta
7 lis 12:27
wredulus_pospolitus:
przeciwdziedzina −−− źle wyznaczona
7 lis 12:30
wredulus_pospolitus:
f(x)=x4 − 4x2 <−−− "paraboloidalny" kształt wykresu
7 lis 12:31
desp: R(f)=(+nieskończoność; −3>
7 lis 12:40
wredulus_pospolitus:
<−4, +∞)
7 lis 13:24