WIELOMIANY, POMOCY!
paulina96: Witam. Bardzo proszę o sprawdzenie rozwiązania zadania o następującej treści:
Zapisz wyrażenie w postaci sumy algebraicznej (x−3)2−(x2−3)2 i oblicz jego wartości dla x=
−1.
(x−3)2−(x2−3)2
(x−3)(x+3)−(x4−9)=x2+3x−3x−9−x4−9=x2−x4
x=−1
(−1)2−(−1)4=1−1=0
Z góry dziękuję.
7 lis 11:58
wredulus_pospolitus:
bzduuura
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
(a2−b)2 = a4 − 2a2b + b2
7 lis 12:11
5-latek: A co TY wyprawiasz ?
Wzory skroconego mnozenia znasz ?
Przeciez (x−3)2=(x−3)(x−3) a nie (x−3)(x+3)
To samo (x2−3)2 = x4−6x2+9 wedlub wzoru skroconego mnozenia (a−b)2=a2−2a*b+b2
a nie x4−9
To samo (x−3)2=x2−6x+9
Wiec (x−3)2−(x2−3)2=x2−6x+9−(x4−6x2+9)= uporzadkuj to i licz
Albo tak
(x−3)2−(x2−3)2 =(x−3+x2−3)(x−3−(x2−3) uporadkuj to i licz
Skorzystalem z ewzoru a2−b2=(a+b)(a−b) u nas a=(x−3) a b=x2−3
7 lis 12:16