Równianie kwadratowe
Kokoszka.: Rozwiaz rownianie x / (x2 +3) = 2
Mnoże przez mianownki obie strony później przenosze wszystko na lewa strone tak aby po prawej
zotalo tylko zero, przechodze do obliczania delty i wychodzi ona ujemna.. czy tak ma być? czy
ktoś ma inny pomysł jak to rozwiązac?
7 lis 10:52
5-latek: Robisz to albo tak
| x | |
| =2 masz wyrazenie wymierne wie x2+3≠0 i co bedzie dziedzina ? |
| x2+3 | |
| x | |
| −2=0 sproowadzamy to do wspolnego mianownika |
| x2+3 | |
| x−2(x2+3) | |
| =0 −−teraz kiedy wyrazenie wymierne =0 Nie wolno nam dzielic przez 0 |
| x2+3 | |
wiec to wyrazenie =0 wtedy gdy licznik tego wyrazena =0
Wie piszemy x−2(x
2+3)=0 to x−2x
2−6=0 i to liczysz
ALbo rozwiazujesz to tak
| x | | 2 | |
| =2 ZAuwaz ze 2= |
| |
| x2+3 | | 1 | |
| | x | | 2 | |
tp |
| = |
| zalozenie to samo bo mamy wyrazenie wymierne |
| | x2+3 | | 1 | |
I teraz mnozymy na krzyz
| | A | | C | |
POpatrz jesli mamy tak |
| = |
| to A*D=B*C gdzie B i D nie rowna sie 0 |
| | B | | D | |
to x*1=2(x*2+3) to x=2x
2+6 to x−2x
2−6=0 i liczysz ju z dalej
7 lis 11:06
Kokoszka.: Dziękuje
7 lis 11:16