zadania
asia.loczek: zad.1.Po dwukrotnej obniżce towaru, za każdym razem o ten sam procent ,jego cena końcowa
stanowi 64% ceny początkowej .O ile procent dokonywano każdorazowo obniżki ceny towaru?
zad.2.Oblicz wartość wyrażenia 2|√3 − √5| − |√3 + 2√5|.
zad.3.Dane jest równanie z niewiadomą x : (2x + 1)(x + a) = 8 −(x − 1)(x −a). Wyznacz wartość
liczby a , dla której liczba 2 jest rozwiązaniem tego równania.
7 lis 10:42
irena_1:
(1−p)
2=6400
1−p=80
p=20
O 20%
7 lis 10:45
irena_1:
2.
2|√3−√5|−|√3+2√5|=2(√5−√3)−(√3+2√5)=
=2√5−2√3−√3−2√5=−3√3
7 lis 10:47
irena_1:
3.
(4+1)(2+a)=8−(2−1)(2−a)
5(2+a)=8−(2−a)
10+5a=8−2+a
4a=−4
a=−1
7 lis 10:49