matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
micz:
∫∫ e
|x|+ |y|
dxdy, D=(x,y)∊R
2
: |x|+|y|≤1
7 lis 10:40
micz:
Jak to policzyć
7 lis 10:40
Trivial:
f(x,y) = e
|x| + |y|
Jako że f(x,y) = f(−x,y) = f(x,−y) = f(−x,−y) mamy: ∬
D
e
|x| + |y|
dxdy = 4∬
G
e
x+y
dxdy = 4∫
0
1
e
x
dx ∫
0
1−x
e
y
dy = 4∫
0
1
e
x
(e
1−x
− 1)dx = 4∫
0
1
(e − e
x
)dx = 4e − 4(e − 1) = 4.
8 lis 16:00