jak obliczyc rowanie ?
maslak: 4−1/x+6−1/x=9−1/x
7 lis 10:15
irena_1:
x≠0
t
2+t=1
sprawdź współczynniki, bo wychodzi fatalnie.
7 lis 10:35
maslak: niestety takie dostajemy przyklady. wszystko jest dobrze zapisane. a wynik powinen wyjsc
1/(log2/3[(√5−1)/2]
2/3=podstawa
7 lis 10:51
irena_1:
Mi też podobnie wyszło, wiec myślałam, że gdzieś czegoś brakuje...
t
2+t−1=0
Δ=1+4=5
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
t1= |
| <0 lub t= |
| >0 |
| | 2 | | 2 | |
lub inaczej
Wynik wyszedł mi z minusem... Sprawdź, bo wydaje mi się, że się nie pomyliłam.
7 lis 11:03
maslak: faktycznie. dzieki za pomoc
7 lis 11:07