czesio: Przekątne rombu mają długość 12cm i 20cm. Wyznacz kąty rombu.
28 wrz 17:07
katasza: a=20 => 1/2a=10
b=12 => 1/2b=6
α, β, γ, δ = ?
aby obliczyć bok rombu można skorzystać ze wzoru Pitagorasa: c2=a2+b2
c2=136
c=√136 ≈ 12
Aby obliczyć kąty stosujemy twierdzenie sinusów:
6/sinβ=12/sin90stopni => sinβ=1/2
10/sinδ=6/sinβ
10/sinδ=12/sin90stopni => sinδ=5/6 ≈ 0,83
β = 30stopni, δ=56stopni
6/sinα=10/sinγ => sinα=1/2
6/sinα=12/sin90stopni => sinγ=5/6
α= 30 stopni, γ=56stopni
Sumujemy kąty: α+β=30+30 = 60 stopni
γ+δ= 56+56 = 112 stopni
1 paź 16:25