matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
ania:
funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe x1 i x2 takie że x1+x2=5 i 1/x1+1/x2=5/6 zbiorem wartości funkcji f jest przedział <−1/12, +
∞
) napisz wzór funkcji w postaci ogólnej proszę o pomoc
7 lis 08:38
irena_1:
f(x)=ax
2
+bx+c
−b
x
1
+x
2
=
=5
a
b=−5a
1
1
x
1
+x
2
5
5
+
=
=
=
x
1
x
2
x
1
x
2
x
1
x
2
6
c
x
1
x
2
=
a
5
5
=
c
a
6
c=6a f(x)=ax
2
−5ax+6a Δ=25a
2
−24a
2
=a
2
1
Δ
q=−
=−
12
4a
a
2
1
−
=−
4a
12
1
a=
3
5
b=−
3
c=2
1
5
f(x)=
x
2
−
x+2
3
3
7 lis 09:13