równania trygonometryczne plus logarytmy
Kamil: Witam.
Mam problem z takimi oto zadankami z trygonometrii. Mógłby ktoś coś objaśnić?
Zad. 1. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = log sinx (4sin2x−1) dla xE<0;2PI>
podstawa logarytmu to sinx.
Zad.2. Rozwiąż równanie:
2cos(2x+ Pi/6) + 4cos(2x+Pi/6) + 6cos(2x+Pi/6) + ....+ 40cos(2x+PI/6) = 210
Zad.3. Rozwiąż równanie:
2cos2x − 4cosx +3 = 0 w przedziale <−2PI ; 2PI>
7 lis 02:34
irena_1:
1.
f(x)=log
sinx(4sin
2x−1); x∊<0; 2π>
sinx>0, czyli x∊(0; π)
| | π | |
sinx≠1, czyli dodatkowo x≠ |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | π | | 5 | |
4sin2x>1, sinx2x> |
| , czyli dodatkowo x∊( |
| ; |
| π) |
| | 4 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | 5 | |
D=( |
| ; |
| ) ∪ ( |
| ; |
| π) |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |
7 lis 06:30
irena_1:
| | 1 | | 1 | |
sin2x> |
| , a ponieważ sinx>0, więc sinx> |
| |
| | 4 | | 2 | |
7 lis 06:31
irena_1:
2.
| | π | | π | | π | |
2cos(2x+ |
| )+3cos(2x+ |
| )+...+40cos(2x+ |
| )=210 |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | 2cos(2c+ |
| )+40cos(2x+ |
| ) | | | 6 | | 6 | |
| |
| *20=210 |
| 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
2x+ |
| = |
| +2kπ lub 2x+ |
| =− |
| +2kπ |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
| | π | | π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x=− |
| +2kπ |
| | 6 | | 2 | |
| | π | | π | |
x= |
| +kπ lub x=− |
| +kπ |
| | 12 | | 4 | |
7 lis 06:37
irena_1:
3.
2cos2x−4cosx+3=0
2(2cos
2x−1)−4cosx+3=0
4cos
2x−4cosx+1=0
(2cosx−1)
2=0
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
x∊<−2π; 2π>
| | 11 | | π | | π | | 11 | |
x∊{− |
| π; − |
| ; |
| ; |
| π} |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
7 lis 06:42
Kamil: w zadaniu drugim nie powinno być w tym drugim przypadku − 2kπ ?
14 lis 04:51