.
Piotr 10:

Przez środek symetrii O równoległoboku ABCD poprowadzono prostą k, która podzieliła ten
równoległobok na dwa czworokąty: AMND oraz MBCN. Wykaż, że pola czworokąta AMND i MBCN są
równe.
IADI=ICBI
INMI jest wspólną długością boku obu czworokątów
IAMI=INCI ⋀ IDNI=IMBI gdyż dowolnie poprowadzona prosta przez środek symetrii dzieli te dwa
boki na 4 cztery części. Odpowiednie części równoległych boków równoległoboku są sobie równe.
A więc czworokąt AMND jest przystający do czworokąta MBCN
□AMDN ≡ □ MBCN
Dobrze czy nie ?
7 lis 00:10
Piotr 10: ⇔P1=P2 zapomniałem tego dopisać
7 lis 00:11
Piotr: To jak
7 lis 14:29
Piotr 10:
7 lis 16:53
krystek: Wykazałabym z przystawanaia Δ równośc boków DN i MB
7 lis 16:57
Piotr 10: A czy mój dowód jest poprawny, czy muszę wykazać jeszcze coś ?
7 lis 17:04
krystek: Nie znam tw o podziale na który się powołujesz.
7 lis 17:05
Piotr 10: Sam to wymyśliłem, narysowałem sporo takich prostych przechodzące przez środek symetrii i
zawsze ten podział jest spełniony
7 lis 17:06
Mila:
Punkt O jest środkiem symetrii równoległoboku⇒MO=ON, AO=OC i
∡NOC≡∡AOM na podstawie cechy bkb mamy:
ΔNOC≡ΔAOM⇒NC=AM
Ponadto : DN=MB
Trapezy MBCN,AMND maja równe pola.
7 lis 17:51
Piotr 10: Mila czyli mój dowód jest do poprawy, tak?
7 lis 17:53
Piotr 10: ?
7 lis 19:17
Mila:
Tam nie masz dokładnie wyjaśnionego dlaczego odpowiednie odcinki są równe, zrobiłam to
sugerowała Krystek.
7 lis 19:19
Piotr 10: OK dziękuję
7 lis 19:21