równania, nierówności
jolka: rozwiążcie te przykłady, bardzo proszę
A)83x−5 = 0,125*(√24)6−5x
B) 9x≥10*3x − 9
7 lis 00:08
Janek191:
B)
9x ≥ 10*3x − 9
(32)x − 10*3x + 9 ≥ 0
(3x)2 − 10*3x + 9 ≥ 0
t = 3x > 0
t2 − 10 t + 9 ≥ 0
( t − 9)*( t − 1) ≥ 0
( t − 1)*( t − 9) ≥ 0
t ≤ 1 lub t ≥ 9
czyli
3x ≤ 1 lub 3x ≥ 9
3x ≤ 30 lub 3x ≥ 32
x ≤ 0 lub x ≥ 2
x ∊ ( − ∞; 0 > ∪ < 2; + ∞ )
====================
7 lis 00:18
Janek191:
A)
| | √2 | |
83x − 5 = 0,125*( |
| )6 − 5x |
| | 4 | |
| | 1 | | 20,5 | |
83x − 5 = |
| *( |
| )6 − 5x / * 8 |
| | 8 | | 22 | |
8
3x − 4 = ( 2
−1,5)
6 − 5x
(2
3)
3x − 4 = 2
− 9 + 7,5x
2
9x − 12 = 2
− 9 + 7,5x
9x − 12 = − 9 + 7,5 x
9x − 7,5 x = 12 − 9
1,5x = 3
x = 2
=====
7 lis 00:26
jolka: Dziękuję wielce.
7 lis 00:27