Zadanie z trygonometrii
Student:

Mam prośbę. Muszę obliczyć zmianę siły nacisku kuli o pormieniu R (głowy) na rurkę (kręgosłup)
po otchyleniu ciała o 1 stopień w miejscu gdzie będzie największa. Podejzewam że będzie to pkt
na obwodzie kręgosłupa (P). Promień kręgosłupa wynosi ok 2 cm. Proszę o pomoc, muszę zamieścić
dane w referacie z medycyny. Z góry dziękuję.
Z liceum pamiętam że można to zrobić funkcjami trygonometrycznymi cos x =
√Q{N} alw wydaje mi
się że jest to obliczenie dla środnka ciężkości. Mi chodzi o największą wartość siły nacisku.
6 lis 22:58
Student: QN *
6 lis 23:01
MQ: Skoro układ jest stabilny, to jak równoważony jest moment skręcający.
6 lis 23:05
Student: Mógłbyś bardziej wytłumaczyć? Jestem na medykuz liczbami nie miałem już długo styczności.
6 lis 23:08
MQ:

Co ci równoważy S?
6 lis 23:11
Student: Nie mam pojęcia. Pamiętam z trygonometri że są zależności między S,N i Q. Z fizy zawsze byłem
noga a tu przyszło mi się zmierzyć. Mógłbym jeszcze jedną podpowiedź? Albo jakiś wzór?
Potzrebuje procentów o ile się zwiększy nacisk. W najdalszym punkcie.
6 lis 23:15
MQ: Człowieku! Jak ci mamy pomóc, jak ty nie wiesz, jaka jest geometria problemu.
1. Jak ta głowa jest trzymana na kijku?
2. W których miejscach przytrzymywana?
3. Czy są jakieś więzy?
Skoro nie spada, to siła S→ musi być jakoś równoważona −− jakieś wiązadła? Nie wiem −− nie
jestem medykiem.
6 lis 23:20
Zadanie: Tak są, przepraszam za mało danych. Głowa na kijku ma być symulacją zmiany sił działających na
kręgosłup przy odchyleniu ciała o 1 stopień. Między głową a kręgosłupem są więzadła które
równoważą siłę S. Pt\rzytrzymywana w każdym miejscu równomiernie. Jeżeli potrzebne jeszcze
jakieś dane to powiedz. Ja próbowałem tak : Q=mq(siła nacisku w pionie) Nacisk po odchyleniu
to 1/cos 1. Ale wydaje mi się że to w środku ciężkości. Mi chodzi o pkt w którym ta siła jest
największa. Da się to zrobić?
6 lis 23:28
MQ: Kręgosłup traktujemy jako pustą w środku rurkę −− ciężar rozkłada się po obwodzie?
Jaką jest symulowana średnica głowy?
6 lis 23:41
Student: Rurka pełna, średnica głowy 20 cm. (Jeżeli nie da się z pełną obliczyć, poprosiłbym z pustą)
6 lis 23:52
MQ: Na kiedy to masz mieć?
7 lis 00:00
Wazyl: Jutro wieczór
7 lis 00:04
Student : Jutro do 18
7 lis 00:04
Wazyl: Coś mi wskoczyło w komputer i nicki mi zmienia
7 lis 00:05
MQ:

No to rychło wczas się do tego zabrałeś.
Na dzisiaj mogę ci rozpatrzyć tylko przypadek dwuwymiarowy (przekrój naszego przypadku), czyli
głowa w kształcie dysku podparta dwoma prętami.
Ciężar głowy Q rozkłada się na dwie siły F
p i F
t. Głowa przechylona jest w stronę F
p.
r −− promień kręgosłupa = 2cm
R −− promień głowy = 10cm
przy głowie prostej kąt pomiędzy siłami nacisku na obwód a siła ciężkości wynosi
Przy przechyle o kąt β, kąt pomiędzy Q a F
p wynosi α−β, a pomiędzy Q a F
t wynosi α+β
Dalsza część w następnym poście.
7 lis 00:20
Student: Jak Ci dziękować?
7 lis 00:27
MQ:

Mamy równoległobok sił i z niego wynikają następujące zależności:
Q=F
pcos(α−β)+F
tcos(α+β)
oraz
F
psin(α−β)=F
tsin(α+β)
wyliczam z drugiego F
t i wstawiam do pierwszego:
| | sin(α−β) | | sin(α−β) | |
Q=Fpcos(α−β)+Fp |
| cos(α+β)=Fp*(cos(α−β)+ |
| cos(α+β)) |
| | sin(α+β) | | sin(α+β) | |
Stąd wyliczamy F
p
| | sin(α−β) | |
Fp=Q/(cos(α−β)+ |
| cos(α+β)) |
| | sin(α+β) | |
F
p −− siła nacisku do przodu −− największa.
Problem 3−wymiarowy wymaga rozpatrzenia nacisku rozłożonego liniowo po obwodzie rurki, a to
wymaga już większego namysłu. Dzisiaj nie dam już rady, bo jutro wstaję o 5:45
7 lis 00:39
Student: Dziękuję bardzo. Jeżeli uda Ci sie przedstawić to w 3wymiarze będzie super. Jak skontaktować
się z Tobą prywatnie w ramch jakichś podziękować? Ratujesz mnie!
7 lis 00:45
MQ: Jutro, jeśli coś wymyślę, to dorzucę tu po południu jakieś rozwiązanie, ale wątpię, czy w tak
krótkim czasie mi się coś uda −− trochę za późno.
Teraz się już wyłączam.
7 lis 00:51