2 równania -f wykładnicza
keyTab: 210x+1+58x+7=4x−3*102x+4
3x+3x−1+3x−2+...=2/3√2*3x+1+27
6 lis 22:53
keyTab: 1) − poprawa − 210x+1*58x+7=4x−3*102x+4
6 lis 22:55
Janek191:
210x + 1* 58x + 7 = 4x −3*102x + 4
2*210x *57* 58x = 4−3*(22)x *104* 102x / * 43 = 26
27*210x*57*58x = 22x*104*102x
(2*5)7*210x*58x = 104*22x * 22x*52x
107*210x*58x = 104*24x*52x / : 104*24x*52x
103*26x*56x = 1
1000* (2*5)6x = 1
1000*106x = 1 / : 1000
106x = 10−3
6x = − 3
x = − 0,5
=======
6 lis 23:15
Janek191:
Lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego
a
1 = 3
x
a
2 = 3
x − 1
więc
Suma
| | a1 | | 3x | | 3x | | 3 | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| *3x |
| | 1 − q | | 1 − 13 | | 23 | | 2 | |
Mamy więc równanie
| 3 | | 2 | |
| *3x = |
| *√2*3x + 1 + 27 |
| 2 | | 3 | |
6 lis 23:39
Janek191:
Czy w II zadaniu nie ma pomyłki, bo Δ wychodzi "niefajna" ?
6 lis 23:47
keyTab: dzieki i tyle wystarczy
7 lis 07:33