matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
Songo:
mam sobie taki szereg i chciał bym dobrać się do jego wzoru ogólnego
1*x
1*x
2
1*x
3
1*3*5*x
4
s=1+
−
+
−
2
2
2
*2!
2
3
*3!
2
4
*4!
1*(...?)*x
n
doszedłem do
2
n
*n!
Program obliczający dla danego x rzeczywistego (|x|<1 ) sumę szeregu nieskończonego. Potrzebny mi jest wzorek ogólny
6 lis 21:55
Rafał28:
x
n − 1
b
n
= (−1)
(−3sgn(n−1) + 2)n
*
, gdzie
2
n−1
* (n − 1)!
y= sign(n) to funkcja signum zdefiniowana jako:
⎧
−1, dla n<0
sgn(n) =
⎨
0, dla n=0
⎩
1, dla n>0
6 lis 22:34