?
| 5 | 5 | 121 | 25 | |||||
sin α = | ⇒ cos2 α = 1 − sin2 α = 1 − ( | )2 = | − | = | ||||
| 11 | 11 | 121 | 121 |
| 96 | 16*6 | |||
= | = | |||
| 121 | 121 |
| 4√6 | 4√6 | |||
cos α = − | lub cos α = | |||
| 11 | 11 |
| sin α | 5 | 4√6 | 5 | 11 | ||||||
tg α = | = | : ( − | ) = − | * | = | |||||
| cos α | 11 | 11 | 11 | 4√6 |
| 5 | 5√6 | |||
= − | = − | |||
| 4√6 | 24 |
| 5 √6 | ||
tg α = | ||
| 24 |
| 5 | 5 | 121 | 25 | |||||
sin α = | ⇒ cos2 α = 1 − sin2 α = 1 − ( | )2 = | − | = | ||||
| 11 | 11 | 121 | 121 |
| 96 | 16*6 | |||
= | = | |||
| 121 | 121 |
| 4√6 | 4√6 | |||
cos α = − | lub cos α = | |||
| 11 | 11 |
| sin α | 5 | 4√6 | 5 | 11 | ||||||
tg α = | = | : ( − | ) = − | * | = | |||||
| cos α | 11 | 11 | 11 | 4√6 |
| 5 | 5√6 | |||
= − | = − | |||
| 4√6 | 24 |
| 5 √6 | ||
tg α = | ||
| 24 |
sinα>0 ⇒ α jest kątem I i II ćw
| 4√6 | 4√6 | |||
cosα= | v cosα= − | |||
| 11 | 11 |
| 5 | 5√6 | 5√6 | ||||
tgα= | = | v tgα= − | ||||
| 4√6 | 24 | 24 |