zadanie tekstowe
Alabama: dany jest prostokąt o bokach 32 i 51 cm. jego krótszy bok skrócono o x cm, a dłuższy bok− o 3x
cm i otrzymano prostokąt, w którym stosunek długości boków jest równy 3:4. O ile zmniejszył
się obwód prostokąta ? rozpatrz 2 przypadki. Pierwszy mam, drugiego nie, czy może ktoś pomóc?
Obwód zmienjszył sie o 166−126 = 40 cm
6 lis 21:50
daras: x= 5 cm
6 lis 22:05
Alabama: Jak to policzyć?
6 lis 22:29
Mila:

a'=51−3x
b'=32−x
| 32−x | | 3 | |
| = |
| i x>0⇔4*(32−x)=3*(51−3x)⇔x=5 |
| 51−3x | | 4 | |
Zmniejszenie obwodu o (2x+2*3x)=8x=8*5=40
2) Czy mogło się zdarzyć,że :
3*(32−x)=4*(51−3x)⇔96−3x=204−12x
9x=108
x=12 zmniejszenie boków o 12 i o 36
x+x+3x+3x=8*12=96 zmniejszenie obwodu.
6 lis 23:24