dziedzina
ola: Wyznacz dziedzinę:
3√x+4= ?
6 lis 21:10
ola: ktoś pomoże ?
6 lis 21:12
5-latek: D=ℛ
6 lis 21:13
ola: thx !
6 lis 21:17
6 lis 21:19
ola: jak to się liczy krok po kroku ?
6 lis 21:19
ola: ?
6 lis 21:25
Hajtowy: Dziedzina = mianownik

Popatrz co w mianowniku i do boju
6 lis 21:27
6 lis 21:29
ola: no wiem ale mam takie coś : 3x −1 ≠ 0 dalej 3x ≠ 1 i co dalej ?
6 lis 21:29
ola: radek jak to zrobiłeś że pozbyłeś się tej potęgi x ?
6 lis 21:30
Hajtowy: Nie pozbył się

On myślał, że to 3x

3
x ≠ 1
3
x ≠ 1
0
x≠0
D=R−{0}
Tyle
6 lis 21:34
5-latek: Z rozpedu
3x−1≠0 to 3x≠1 a 1=30 wiec 3x≠30 mamy jednakowe podstawy wiec je opuszczamy i
porownujemy tyklo wykladniki poteg wiec x≠0
6 lis 21:38
ola: dzięki Tobie
6 lis 21:44
ola: a ) y= ln(x+8) ?
6 lis 21:46
6 lis 21:48
5-latek: Jaka powinna byc liczba logarytmowana ? Bo w tym logarytmie przy postawie jest e a ona jest >0
i ≠1
6 lis 21:51
ola: 10 ?
6 lis 21:58
5-latek: W ostatnim to CI powiem jak sobie powtorze −−−−za dwa miesiace
natomiast co do logarytmu to x+8>0 i rozwiaz to
6 lis 22:01
ola: czyli do logarytmu to będzie
x>−8
D: x∊ (−8;
∞ )
6 lis 22:04
ola: ?
6 lis 22:09
lola: tak
6 lis 22:16
ola: a dlaczego jest > 0
6 lis 22:30