Nierówność potęgowa
Kasjan: cos2x = cosx
Zapisz z uzyciem parametru k.
Prosze o pomoc
6 lis 21:00
PW: Nierówność potęgowa? To tak celem ułatwienia?
Ten "parametr k" to ma być podstawienie
cosx = k?
6 lis 21:06
Kasjan: chodzi o to ze przy wyniku cos = 1 i cos = 0 trzeba umiescic parametr k, nie wiem za bardzo o
co chodzi
6 lis 21:08
Justynka: | | kπ | |
Są sobie równe dla cosx = 0 v cosx = 1. Czyli dla x ∊ |
| |
| | 2 | |
6 lis 21:13
Kasjan: dzieki bardzo
6 lis 21:15
Justynka: Czekaj, źle to jest
6 lis 21:16
PW: O okresowość i przebieg funkcji cosinus.
cosx=1 lub cosx=0
mają rozwiązania nie tylko
ale również inne − różniące się od nich o k•2π lub o k•π, gdzie k oznacza dowolną liczbę
całkowitą.
Po narysowaniu wykresu powinno to być jasne.
6 lis 21:17
Justynka:
6 lis 21:20