funkcja
lola: Elo,mógłby ktoś po krótce wyjaśnić czym jest nieprzemienność składania funkcji ; związek z
monotonicznością,okresowością i parzystością/nieparzystością >?
6 lis 20:53
PW: Taki mały wykład z analizy?
Rozwiążemy konkretne zadanie, ale od teorii są podręczniki.
6 lis 20:56
lola: Nie posiadam takiego podręcznika; w moim jest jedynie definicja złożenia funkcji, tyle.
6 lis 21:11
PW: No to wykonaj na początek łatwe ćwiczenie:
Złożenie dwóch funkcji rosnących jest funkcją rosnącą.
Trudność sprawia nie tyle dowód, co samodzielne wprowadzenie oznaczeń.
6 lis 21:27
lola: Niech f(x),g(x) będą funkcjami rosnącymi. Wtedy :
∀x1,x2 : x1>x2 ⇒ f(x1)>f(x2)
∀x1',x2' : x1'>x2' ⇒ g(x1')>g(x2')
f o g= f(g(x))
f( g(x1')) > f(g(x2'))c.k.d
hm?
6 lis 21:52
PW: No pięknie. A przykład na nieprzemienność?
f(u) = u2, g(v) = 2v
f◯g ≠ g◯f, bo ...
6 lis 21:57
lola: yyy tak po prostu f(g(v))≠g(f(u)) ?
6 lis 22:05
PW: Pokazać, że jedno to 4x2, a drugie 2x2
6 lis 22:08
lola: skoro f(x)=x2 a g(x)=2x to
g o f = g(f(x))=g(x2)= 2x2
f o g = f(g(x))=f(2x)=(2x)2=4x2
6 lis 22:13
lola: skoro f(x)=x2 a g(x)=2x to
g o f = g(f(x))=g(x2)= 2x2
f o g = f(g(x))=f(2x)=(2x)2=4x2
6 lis 22:13
lola: chyba dobrze

Dzięki za pomoc. a ten związek z monotonicznością itd ?
6 lis 22:14
PW: f o g gdy g jest okresowa o okresie T (a o f nic nie zakładamy, poza tym ze złożenie ma sens).
6 lis 22:25
lola: coś więcej ?
6 lis 22:28
PW: Sama wymyśl: złożenie dwóch nieparzystych ...
6 lis 22:36
lola: sądzę że będzie to funkcją parzystą...
6 lis 22:44
PW: f(g(−x)) = f(−g(x)) (bo g nieparzysta) = −f(g(x) (bo f nieparzysta).
Poradzisz sobie, ale jako stary zrzęda poradzę: wszystko trzeba pokazać malutkim dowodem,
intuicja okazuje się mylna.
6 lis 22:51
lola: Ok.Dzięki za wszystko

pozdrawiam
6 lis 22:56