Indukcja matematyczna
Miś: Udowodnić indukcyjnie
n≤2n−1
6 lis 20:47
PW: 1) Sprawdzamy prawdziwość nierówności dla n=1
2) Zakładamy, że nierówność jest prawdziwa dla n=k, to znaczy
k ≤ 2k−1.
3. Formułujemy twierdzenia dla n=k+1 i staramy się je udowodnić korzystając z założenia 2).
Sformułuj dla n=k+1, to pomożemy
6 lis 21:04
Miś: Dla n=1 jest ok
dla n=k+1 mam
k+1 ≤ 2
k
Co dalej ?
6 lis 21:28
PW: Naszym zadaniem jest pokazać, że lewa strona jest mniejsza od prawej.
k+1 < 2k−1 +1,
co wynika z założenia 2). Czy widać, że jest to mniejsze od 2k?
6 lis 21:39