| 1 | 1 | |||
funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe x1, x2 takie, że x1 + x2 = 5 i | + | = | ||
| x1 | x2 |
| 5 | 1 | |||
. Zbiorem wartości funkcji jest przedział <− | , +∞). Napisz wzór w postaci | |||
| 6 | 12 |
| −b | −b | |||
x1+x2= | ⇔ | =5 | ||
| a | a |
| c | ||
x1*x2= | ||
| a |
| 1 | 1 | 5 | |||
+ | = | ⇔ | |||
| x1 | x2 | 6 |
| x1+x2 | 5 | 5 | 5 | c | |||||
= | ⇔ | = | ⇔x1*x2=6⇔ | =6 | |||||
| x1*x2 | 6 | x1*x2 | 6 | a |
| −b | |
=5 | |
| a |
| c | |
=6 | |
| a |
| −1 | ||
b=−5a, c=6a i yw= | ||
| 12 |
| −b | 1 | −b | 5 | 5 | 1 | |||||||
xw= | = | * | = | ⇔f( | )=− | i a>0 | ||||||
| 2a | 2 | a | 2 | 2 | 12 |
| 5 | 5 | 1 | ||||
a*( | )2−5a* | +6a=− | ||||
| 2 | 2 | 12 |
| 1 | ||
a= | ||
| 3 |
| 1 | 5 | |||
f(x)= | x2− | x+2 | ||
| 3 | 3 |