Rozwiąż równanie:
aS :): Rozwiąż równanie:
c)x5−3x4−4x3+12x2+4x−12=0
d)2x3+5x2=4x+3
6 lis 20:24
5-latek: No to grupuj i licz
6 lis 20:26
aS :): Grupowałem i wychodzą mi inne wyniki niz w odpowiedziach
6 lis 20:31
aS :): (x5−3x4−4x3)+(12x2+4x−12)=0
x3(x2−3x−4)+4(3x2+x−3)=0
pozniej wychodzily mi głupoty
6 lis 20:33
pigor: ..., np. tak :
c)
x5−3x4−4x3+12x2+4x−12=0 ⇔ x
5−4x
3+4x −3x
4+12x
2−12= 0 ⇔
⇔ x(x
4−4x
2+4) −3(x
4−4x
2+4)= 0 ⇔ (x
4−4x
2+4) (x−3)= 0 ⇔
⇔ (x−3)((x
2−2)
2=0 ⇔ x−−3=0 lub x
2−2= 0 ⇔ (*)
x=3 lub x
2=2 ⇒
⇒ |x|=p{2| ⇔ x=−
√2 lub x=
√2 , stąd i z (*)
x∊{−√2,√2,3} . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d)
2x3+5x2= 4x+3 ⇔ w(x)=2x
3+5x
2−4x−3= 0 i w(1)= 0 ⇔
⇔ 2x
3−2x
2+7x
2−7x+3x−3= 0 ⇔ 2x
2(x−1)+7x(x−1)+3(x−1)= 0 ⇔
⇔ (x−1) (2x
2+7x+3)= 0 ⇔ (*)
x=1 lub q(x)=2x
2+7x+3=0 i q(−3)=0 ⇒
⇒ 2x
2+6x+x+3= 0 ⇔ 2x(x+3)+1(x+3)= 0 ⇔ (x+3)(2x+1)= 0 ⇔
⇔
x= −3 lub
2x= −1 , stąd i z (*)
x∊{−3,1,−12 } . ...
6 lis 20:48
aS :): Dzięki wielkie pigor
6 lis 20:50
aS :): A mógłbyś mi wytłumaczyć skąd się wzięła ta postać 2x3−2x2+7x2−7x+3x−3= 0 bo nie wiem skad
nagle wzięło się 7x
2 i w ogole
6 lis 21:05
ania: 2x2+5x2−12x=0
5 sty 17:13
ania: pomylka;2x3+5x2−12x=0
5 sty 17:15