liczby
Jimmy: Podaj przybliżenia dziesisętne liczby k z dokładnością do 0,001. Określ, czy jest to
przybliżenie z nadmiarem, czy z niedomiarem. Oblicz błąd bezwzględny Δ tego przybliżenia, gdy:
a)k=
711 b) k=
157
Mógłby ktos sprawdzić, czy dobrze myślę:
a) k=0,636− błąd z niedomiarem− Δ=0.00363636363 (bląd bezwzględny)
b)k= 2,142− błąd z niedomiarem− Δ=0,008571428571 (błąd bezwzględny)
Z góry bardzą dziękiuję!
6 lis 20:06
Jimmy: Bardzo proszę, niech ktoś tylko powie chociaż, czy to dobrze, czy źle!
6 lis 20:11
Jimmy: To jak?
6 lis 20:16
Jimmy: ?
6 lis 20:19
6 lis 20:36
Jimmy: Lubię Was za to, ze pomagacie, serio!
6 lis 20:42
PW: Źle, błąd to różnica między przybliżeniem a liczbą dokładną
| | 636 | | 7 | | 636•11−7•1000 | |
Δ = |
| − |
| = |
| = |
| | 1000 | | 11 | | 11000 | |
| | 6996−7000 | | 4 | |
|
| = − |
| |
| | 11000 | | 11000 | |
I koniec, nie szukamy
przybliżenia błędu
6 lis 20:53