matematykaszkolna.pl
? kazieebee: rysunekWie ktoś kiedy używa się tego pierwszego, a kiedy drugiego?
6 lis 19:55
kazieebee: w funkcji logarytmicznej i równaniach i nierównościach logarytmicznych
6 lis 20:03
PW: Pytanie z kategorii rebusów. O co idzie tak naprawdę?
6 lis 20:08
MathGym: tego pierwszego używamy wtedy kiedy nie używamy drugiego
6 lis 20:09
5-latek: Pierszego uzywam codziennie bo przypomina mi sedes drugie przypomina mi wanne wiec w sobote bo wtedy kapanie emotka A tak powaznie to o co chodzi
6 lis 20:12
Eta: emotka
6 lis 20:15
kazieebee: żarciki np jak wyznaczam dziedzinę funkcji logarytmicznej f(x)=logx−1(4−x2) i potem robię założenia i czasami jest parabola a czasami te kreski , albo to i to np w tym przykładzie co napisałam wyżej najpierw jest parabola a potem ta oś z kreskami
6 lis 20:19
kazieebee: jak wychodzi delta to wtedy rysujemy parabolę ?
6 lis 20:20
PW: Eta, nie tarzaj się. Powoli dochodzimy do sedna. Odpowiedź MathGym wydaje mi się bardzo logiczna.
6 lis 20:22
MathGym: jak masz równanie kwadratowe (czyli ta twoja delta) to wykresem jest parabola, jak liniowe to linia prosta
6 lis 20:22
kazieebee: a czemu w tym przykładzie rysuje się najpierw parabolę a potem linię prostą?
6 lis 20:25
MathGym: a co było pierwsze kura czy jajko?
6 lis 20:26
kazieebee: ale po co 2 rysunki?
6 lis 20:27
MathGym: nie ma znaczenia co rysujesz pierwsze twoim zadaniem jest znaleźć dziedzinę, czyli wszystkie x zgodnie z def logarytmu
6 lis 20:29
MathGym: x−1 > 0 i x − 1 ≠ 1 oraz 4 − x2 > 0
6 lis 20:30
MathGym: to tyle idę oglądać mecz Arsenal − Borussia
6 lis 20:31
kazieebee: ok dzięki a wie ktoś gdzie tu są na stronie te parabole? bo nie wiem kiedy mają być widełkami ku górze i na odwrót
6 lis 20:31