matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie z kolokwium
Ada:
Rozwiązać układ równań metodą Cramera x−2y=1 3x−y=2 Ja zrobiłam to tak: 1 −2 W=|A|=3 −1 =−1+6=5 1 −2 Wx= 2 −1 =−1+4=3 1 1 Wy= 3 2 = 2−3=−1
Wx
3
x=
=
W
5
Wy
1
y=
=−
W
5
6 lis 19:50
Ada:
czy dobrze zrobiłam?
6 lis 20:25